Cyberdrama, Cybertheater, Cyberperformance, Hyperformance, Telematic performance, Net performance, Online performance, Digital performance...

Nesumnjivo je da je trijumf »digitalne paradigme« poslednjih decenija promenio način opažanja i terminologiju. Diskurs izvođenja se odvojio od pozorišnog, ali mu je i dalje suštinski smešno blizak. Ipak za razliku, medijatizacija i globalizacija društva, kao i neprestana cirkulacija pokretnih slika doprinosi površnijem i obuhvatnijem opažanju koje zamenjuje centriran, dublji način opažanja, ili posmatranja/čitanja teksta/slike.

Read more...

I Cyberformance / Manifest

Cyberformance je snalažljiv u pitanju tehnologija, koristi ono što je pri ruci: tu je naglasak na besplatane i open source tehnologije, na alate koji su lako dostupni i ne zahtevaju proširene krive učenja, značajne resurse računara ili skupe dozvole. Stav je "uradi sam" uz osećaj zabave i razigranost, rizik i eksperimentisanje.

Read more...

II Cyberformance / Manifest

Cyberformance je nedovršen. Cyberformance je interaktivan, međutim, interaktivno može značiti bilo šta, što sa klikom na link otvara na montiru.[1] Brian Eno je predložio da je bolji termin "nedovršen"[2] koji sedi i sa konceptom Umberta Eka o otvorenom radu[3] jer pojam interpretacije bića je uvek nepotpun dok se predstavlja publici[4]...

Read more...

Digitalni performans / avatari

U ovom slučaju telo performera je Virtuelno telo u virtuelnoj realnosti „karakter” „dvojnik”[1],  „nad-marioneta”[2]  kao pandan  marioneti u lutkarskom pozorištu gde je igra i manipulacija s digitalnim rekvizitima, scenografijama, kostimima, efektima otvorena u nebrojeno različitih nijansi i mogućnosti. Pre svega virtuelno telo(la) performera uvodi novi vid perfomera, prostog naziva avatar, performera koji je karakterističan upravo i za cyberformance.

Read more...

English Chinese (Simplified) French Serbian Spanish

Say something !!!