I Diskursi starog i srednjeg veka

Stari Grci su koristili slične reči da objasne teatar, ali kako su Grci gledali na značenje prakse je bilo je različito od današnjeg načina mišljenja. Kroz epohe tragičara Aeschylus (525-456.pne), Sophocles (496-406.pne), Euripides (485-405.pne) drama je bila mnogo ritualnija, igrana za vreme velikih festivala, demonstrirana ne umetnički nego ritualno.

Ipak, stari Grci su stanovišta teorije ulogu teatra povezivali s politikom (treća knjiga Platonovih zakona), gde filozof ne gaji preterano pozitivistička mišljenja o teatralizaciji za koju misli da lošije utiče na demos negoli demokratija. Objašnjava da se skup zakona i pravila kojih mora biti u realnosti, u teatru i igrama gubi na uštrb fiktivne anarhije bez određenih pravila. Kao što primjećuje Sokrat u Filebu (50b): “U tužaljkama, tragedijama i komedijama – i to ne samo na pozornici, nego u čitavoj tragikomediji života, kao i u bezbrojnim drugim prilikama, bol se stalno miješa s užitkom”, gde on ustvari mnimezis stvaranja pre svega poistovećuje s osećanjima, negoli s filozofsko-političkim zakonitostima, bez obzira na fabulu koja jeste skup tekstova, diskusa jednog određenog tematskog štiva.

Po ugledu na platoniste i Marksa i sam Benjamin[3] misli da opasnost teatralizacije leži u zadobijanju publike, predstava se upućuje publici koja je u tom slučaju celina – monolitna, nepromenljiva, prirodna, i na taj način teatar fetišizira svoju publiku.

U Grčkim tragedijama očekivani kraj života često i nije kraj drame. Kraj priče i kraj drame se ne podudaraju, završetak i smisao nisu isto(vremeni). Zakoni su podvrgnuti ritualnim i sakralnim kontekstima, a ne formalnoj politici i zakonu.

Na nivou suda među diskursima ova podela između istine i laži otvara naime, novo pitanje koje se postavlja i to ono u volji za istinom i znanjem, koje jeste upravo to isključivanje, jedan istorijski, institucionalno promenljiv sistem. Naime, još u staroj Grčkoj za grčke pesnike u IV veku pne. istiniti diskurs je bio institucionalizovan vrednosni sistem, izgovaran uz vladajuća pravila prema određenom ritualu i njegovoj funkciji.  Recimo diskurs predviđanja budućnosti nije bio samo izgovoren čin, nego se sistemski radilo na ostvarivanju njegovog scenarija. Vek kasnije sama istina diskrsa nije ležala u tome šta je on činio, opisivao, kakav je bio, nego o čemu je on govorio. Vek kasnije sakralna potreba za pravom-realnom istinom i znanjem se gubi i po Fukou sofista jeste isteran.


[3] zanimljiv je njegov komentar iz knjige Berlinsko detinjstvo gde opisuje svoje maglovito detinje razmišljanje o terminu, majmunski teatar gde se uloge menjaju, i ne zna se ko je čovek, a ko majmun

English Chinese (Simplified) French Serbian Spanish

Say something !!!